I slept at 2am last night and this morning I woke up at 6am. What happen to me? This is not me.. hehehehe. So, now, I'm sitting in front of the computer and browsing on the net. Ermmm... nak buat ape yek... Ok, baik update blog. Tapi tak tau nak tulis ape. Ever since I'm not working, my timetable sangat la abnormal... I hate it....
Tadi bangun2 jer, terus bukak peti sambil fikir, ape nak masak for breakfast ye? D'Daddy will come back home at 8am++... tak tau la die nak breakfast kat rumah ke tak, but I need to prepare gak since me and the kids also need to breakfast la kan. Ermm, rasanya nak buat nasi lemak la untuk pagi ni... :).
Ok, meh kite cari resepi nasi lemak kat internet, hehehehe, bukan tak reti nak buat tapi saje je nak confirm kan, betul ke bahan2 yang dah bergelar2 kat dlm kepala ni... or ada lagi resepi yang lebih power.. boleh la di cuba kan. :D.. and I found this dari blog ntah sape ntah main Google je..
a. Nasi Lemak (Resipi tradisi, dimasak cara moden)
Bahan-bahan
6 cawan beras (beras wangi lagi sedap)
4 cawan santan
4 cawan air (adjust sendiri, kalau nak lemak lebihkan santan, kalau beras keras masukkan lebih air)
Garam
1 sudu besar halba (ni optional, tak bubuh pun tak pe)
2 helai daun pandan
1 inci halia
1 batang serai dititik
3 biji bawang merah (dihiris halus)
Cara memasak
1. Basuh beras
2. Sukat air, santan, garam
3. Masukkan semua bahan ke dalam periuk nasi (rice cooker)
4. Masak sehingga kering.
5. Buka dan kacau, kalau nampak agak keras simbarkan air panas ke dalam nasi dan tutup balik
6. Ataupun, (cara yang aku suka buat sebab macam ni tak hancur nasi lemak tu). Ubah nasi yang belum masak betul ni ke dalam steamer, kukus sampai nasi masak betu-betul.
7. Hidang kan lah.
b. Nasi Lemak Bertumis
Bahan-bahan sama seperti di atas.
Cara membuat
1. Potong bawang nipis2
2. Potong halia nipis dan halus
3. Panaskan 1 sudu minyak + 1 sudu ghee
4. Tumis bawang dan halia
5. Bila sudah garing masukkan air dan santan, perlahan sikit api, kacau supaya santan tak berketul dan pecah minyak
6.Bila dah mendidih masukkan beras, daun pandan, halba, serai dan garam secukup rasa.
7. Masak sampai nasi masak.
Siap dah pun.
c. Sambal Tumis Ikan Bilis (Boleh ganti ikan bilis dengan udang hidup atau sotong basah)
Bahan-bahan
1. 10 tangkai Cili kering (kalau nak pedas tambah lah sendiri)
2. 4 ulas Bawang merah
3. 2 ulas bawang putih
4. Sedikit belacan
5. Air asam jawa
6. 1 cawan Santan kelapa ( optional)
7. 1 ulas bawang besar di potong bulat.
8. 100 g. Ikan bilis yang telah digoreng.
9. Garam dan gula secukup rasa
Cara memasak
1. Blend cili kering, bawang . bawang merah, bawang putih dan belacan sehingga lumat.
2. Panaskan sedikit minyak masak ke dalam kuali (saucepan whatever). Minyak masak tu lebih kurang 3 sudu saja.
3. Bila minyak dah panas, masukkan bahan yang di blend tadi.
4. Kacau sehingga campuran cili tadi pecah minyak. (nampak macam berminyak kat dalam kuali tu)
5. Masukkan sedikit air asam jawa (lebik kurang 2 sudu je)
6. Masukkan ikan bilis yang telah digoreng ke dalam sambal tadi
7. Gaul sampai sebati, then masukkan santan kelapa.
8. Masukkan garam dan gula secukup rasa
9. Masukkan hirisan bawang besar
10. Didihkan dan angkat dari stove.
Dah sedia untuk dimakan
Kalau tak suka santan, masukkan air lebih sedikit untuk kuahnya.
Diambil dari blog ni, http://auntyn.blogspot.com , macam menarik jugak sebab ada 2 version.. Siap lagi satu tu Nasi Lemak Bertumis...
6 comments:
hey sall, u nak try masak Nasi Lemak Bertumis ker?
Sounds good la... let me noe how it tastes.
bila i nak pegi rumah u?
tak sabar la nak makan nasi himpit ngan kuah rendang
Leena, u set ur time.. then I'll cook for u.. ok. U n Vasu tuh kan busy je memanjang....
I buat nasi lemak yang biasa je hari ni.. maybe next time will try yg bertumis tu.. :).
...mmg sah ler ko tak reti masak hahaha .... pastu nak masak kat orang pulakkkkkk ...
Suka hati ko la nak kata ape Men, yang penting hubby aku tau sebab aku masak tuk die je...
Ko tau Sall boleh masak ke tak adalah tak penting..
couldn't understand a word from the receipe :) but hey looks like you had a lot to prepare. Was it a breakfast reciepe or lunch or dinner? hehehe me curious now ;)
Dina, m sorry, totally forgot that you can't read that.. hehehe, actually that's for breakfast.. It's call Nasi Lemak (main ingredient is rice). Well, later on m gonna post any recipes in English and with the picture ok.. :).
Post a Comment